Het gebruik van vitaminen en supplementen

wonderpillenWonderpillen bestaan niet; ook niet in de sportwereld. Daar zijn de meeste mensen het wel over eens. Tenminste, we hebben het dan over de doorgewinterde sporter met jarenlange ervaring. Toch heeft menig sporter pillen geslikt om betere prestaties neer te zetten. Of het nu om hardlopen, fietsen, roeien of gewichtheffen gaat, elke sporter verkent grenzen en wil de lat steeds hoger leggen. Om het lichaam een ultieme prestatie te laten leveren, kun je als krachtsporter meer behoefte hebben dan alleen training, rust en goede voeding. Hier wordt uiteraard veel op gehamerd, maar wanneer je dat perfecte gespierde lichaam wilt hebben is het vaak een kwestie van jarenlang trainen. Dit proces kun je versnellen door te kiezen voor supplementen die dit proces kunnen versnellen. Zoals aangegeven zijn het geen wonderpillen of poeders, want deze bestaan simpelweg niet.

De vooroordelen rondom supplementen

Bij de combinatie pillen en sporten denken veel mensen direct aan anabolen en aanverwante middelen. Dat kunnen geheime wapens zijn die een sporter boven zichzelf uit tillen. Maar die middelen zijn zowel verboden als gevaarlijk voor de gezondheid. Het is ook bijzonder naïef om hier mee te beginnen, dus we raden het dan ook zeker niet aan. Wil je gezond presteren, dan kun je beter naar de legale supplementen kijken. In het gewone sportcircuit slikt men ook pillen en poeder, zij het in een veel mildere variant. Dat kan al heel simpel een vitaminepil zijn. Wie drie tot vier keer sport (per week), loopt kans dat normale voeding niet voldoende ondersteuning biedt. In dat geval zijn vitamines en mineralen een uitkomst. Extra vitamines kun je kopen in de winkel of op het internet. Denk dan aan sites als www.supplementenfacts.nl of www.sportvoedingweb.nl
Dit kan in een vorm van een pil, reep of in een sportdrankje zitten. Het is aan te raden om hier als sporter eens goed naar te kijken.

Kraht en fitheid

kracht en fitMineralen en vitaminen zijn goed voor de gezondheid, maar dan hebben we het nog niet over kracht en fitheid gehad. Die zitten niet in de genoemde pillen. Een simpel voorbeeld van iets dat werkt is extra eiwitten. Echte bouwstoffen voor je spieren in poedervorm. Dit kun je mengen met water of melk en hierdoor krijg je eenvoudig en snel extra eiwitten binnen die je nodig hebt om spieren te kunnen kweken. Een ander veelgebruikt middel is creatine. Dat is een stof die je lichaam zelf aanmaakt en ervoor zorgt dat er bij inspanning energie vrijkomt. Door extra creatine te slikken, word je sterker, houd je het langer vol en herstel je sneller. Sporters kunnen dus in kortere tijd resultaat boeken met behulp van een verantwoorde creatine-kuur.

Wees in elk geval niet naïef en verwacht geen wonderen. Het begint bij hard werken, voldoende rust en goed. Dat is een gezonde basis om tot prestaties te komen.