Verschillende krachtsporten

Er bestaan tegenwoordig vele verschillende krachtsporten, sporten waarbij krachttraining een grote rol speelt. We zullen er een aantal behandelen, dit zijn strongman, powerlifting, CrossFit, bodybuilding en gewichtheffen.

Strongman (Sterkste Man)strongman

Strongman, of ook wel Sterkste Man genoemd is een sport waarbij je verschillende onderdelen (oefeningen) doet die uittesten wie er het sterkste is. Dit varieert erg en gaat van gewichten optillen, tot dragen van gewichten en het boven je hoofd stoten van boomstammen. Ook worden er allemaal aparte objecten gebruikt als zandzakken, tractorbanden en biervaten.

Powerlifting

Powerlifting is een sport die bestaat uit ‘’de grote drie’’ oefeningen. Het kniebuigen (squat), het bankdrukken (bench press) en het van de grond tillen (dead lift). Powerlifters trainen om bij deze oefeningen een zo hoog mogelijk gewicht te kunnen uitvoeren. Hiernaast doen ze veel additionele oefeningen die helpen om een hogere squat, bandruk en deadlift te krijgen. Powerlifters zijn super zwaar en tillen honderden kilo’s. Wedstrijden worden gehouden in een zogenaamde Meet.

CrossFit

CrossFit is een sport die kracht en conditievermogen combineert, zo komen er elementen uit het zojuist genoemde sterkste man en powerlifting. Ook komen er elementen uit het olympisch gewichtheffen en gymnastiek. Er wordt bijvoorbeeld ook veel op de ringen getraind en handstanden geoefend. Hiernaast is conditie belangrijk, denk aan rennen, zwemmen, roeien en touwtjespringen. Op wedstrijden zoals de Games wordt getest wie de sterkste is, er doen vele verschillende mensen mee. Van masters (40+) tot jongelingen van rond de 20. Denk hierbij aan een Lauren Fisher, 21 jaar en al op een extreem hoog niveau meedoen tijdens de CrossFit Games.

Bodybuildingbodybuilding

Bodybuilding is eigenlijk geen krachtsport alleen speelt het er echter wel een grote rol. Bodybuilders trainen om zoveel mogelijk spiermassa te bouwen en daarbij is krachttraining belangrijk. Alhoewel bodybuilders niet trainen om sterker te worden zullen we toch aardig wat kracht opbouwen.

Gewichtheffen

Last but not least, het olympisch gewichtheffen. Dit is een krachsport die ook erg veel techniek vereist. Een gewichthef competitie bestaat uit twee oefeningen, de clean&jerk en de snatch. Deze worden ook wel het stoten en het trekken genoemd.